ترخیص کالا

در رابطه با مسائل و موضوعات مختلف مربوط به بازرگانی، آموزش ترخیص کالا و امور گمرکی جزوه های متعددی وجود دارد که حاوی اطلاعات سودمندی در این زمینه ها هستند. به طور کلی انجام هر کاری از قبیل خرید یا فروش به صورت داخلی یا خارجی ملزم به گذراندن یک سری مراحل و پشت سر گذاشتن سلسله مراتب خاص مربوط به خود می باشد، که این امر در زمینه واردات کالا نیز انجام می شود.

در این مقاله قصد داریم در رابطه با تعریف ترخیص کالا و مراحل مختلف آن و همچنین امور گمرکی صحبت کنیم.

آموزش ترخیص کالا

تاجران و بازرگانان محترم، برای اینکه در زمینه ترخیص کالا به مشکل خاصی برخورد نکنند، باید به طور کامل آموزش های لازم در جهت این امور را دریافت کنند. لذا ترخیص کالا از گمرک جزئی از سلسله مراتب واردات و صادرات محسوب می شود که در سراسر جهان تحت قوانین گمرکی شناخته می شود و طی آن همه کالاهای صادراتی و وارداتی از کشور مورد نظر کنترل شده و هر کالا و محصولی که غیر از این دو دسته باشد، به عنوان کالای قاچاقی شناخته خواهد شد.

همانطور که در بخش ابتدایی به آن اشاره شد، هر کالایی که از گمرک ترخیص نشده در دسته ی کالا های قاچاق قرار می گیرد از این جهت می توان اهمیت ترخیص و امور گمرکی را در کاهش و جلوگیری از قاچاق موثر دانست. کالاهای قاچاق آسیب های گوناگونی در جامعه و اقتصاد کشور می گذارند که این آسیب ها نتایج منفی زیادی به صورت های مختلفی در بر خواهند داشت.

از عوارض مشهود کالا های قاچاق می توان به کاهش مصرف کالاهای تولید داخل و شکست خوردن تولیدی ها و صنایع مختلف و در نتیجه بیکار شدن بخش عظیمی از نیروهای کار و جوانان می باشد. از مشکلات دیگری که این معضل پدید می آورد بروز پدیده ی چند قیمتی شدن کالا ها است که موجب اختلال در بازار می شود.

افزایش کالای قاچاق متاسفانه سبب کاهش درآمد دولت از طریق دریافت هزینه های گمرکی می شود و این موضوع می تواند خطری جدی برای درآمد دولت محسوب شود.

جزوه آموزشی ترخیص کالا

افراد علاقه مند به یادگیری در رابطه با موضوع مورد بحث یعنی ترخیص کالا می توانند از جزوه های آموزشی ترخیص کالا ها که بسیار سودمند و دقیق هستند نیز استفاده کنند و به اطلاعات خود در این زمینه بی افزایند.

ترخیص کالا، مراحل متعددی دارد که در رابطه با کالاهای مختلف متفاوت بوده و برای اینکه این فرآیند آسان شود لازم است تمامی مراحل به طور دقیق شناسایی شود و مدارک لازم برای آن جمع آوری و تهیه شود.

برای ترخیص هر کالا از گمرک باید یک سری مجوز های مربوط به آن کالا از سازمان مربوطه دریافت شود که اقدام به موقع برای دریافت آن ها می تواند در ترخیص سریع تر کالای مورد نظر تاثیر گذار باشد. به طور کلی همه ی این اقدامات و نظارت بر این امور در گمرک ها صورت می گیرد.

آموزش امور گمرکی و ترخیص کالا

امروزه با توجه به اهمیت موضوع تجارت و بازرگانی رشته های دانشگاهی متعددی برای آموزش امور گمرکی و ترخیص کالا ها پدید آمده است که بسیار مورد توجه افرادی است که در رشته ی انسانی تحصیل می کنند که با عنوان مدیریت امور گمرکی شناخته می شود.

ادامه تحصیل در این رشته ی درسی در دانشگاه تا مقطع کارشناسی ممکن بوده و در صورت ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر، علاقه مندان می بایست رشته های دیگر در زمینه مدیریت را برگزینند.

توانایی هایی که برای تحصیل در این رشته لازم است شامل تسلط بر قوانین تجارت بین الملل، داشتن اطلاعات کافی در رابطه با کالاها و محصولات مختلف و داشتن مهارت برای انجام امور کامپیوتری می باشد و شامل درس های اقتصاد( خرد و کلان)، زبان انگلیسی، بخش هایی از حقوق(مدنی، تجارت، اساسی)، آشنایی با امور بانکی و برخی از درس های دیگر می باشد.

مراحل ترخیص کالا از گمرک

قبل از اینکه وارد مبحث و مراحل ترخیص کالا از گمرک شویم لازم است که که بدانیم ایران چند گمرک دارد و چه کالاهایی را نمی توان از گمرک های ایران وارد کشور کرد.

با توجه به دسترسی های مختلف کشور ما با کشور های همسایه از طرق مختلف مانند مسیر های زمینی، هوایی و دریایی امکان ارتباط با کشور های همسایه به راحتی وجود دارد. لازم به ذکر است که بیشترین واردات کالا از کشور های دیگر به ایران از طریق بنادر و راه های دریایی صورت می گیرد.

در ایران بیش از 20 مسیر گمرکی جهت انجام امور تجاری و صادرات و واردات کالا وجود دارد که مهم ترین آن ها را معرفی و مورد بررسی قرار می دهیم. این گمرک ها با عنوان پایانه های مرزی نیز شناخته می شوند که فقط کالا از آن ها عبور نمی کند بلکه سالانه مردم زیادی برای سفر به کشور های همسایه مانند عراق جهت زیارت عتبات عالیات از این مرز ها عبور می کنند.

  • یکی از معروف ترین و پر تردد ترین گمرک های ایران مرز مهران است که اولین انتخاب برای سفر به عراق بوده و از این جهت همه با آن آشنایی دارند.
  • گمرک جلفا که مسیر ارتباط کشور ایران با جمهوری آذربایجان است، نیز یکی از گمرک های فعال در طول سال محسوب می شود.
  • مسیر اتصال و رفت آمد ایران و ترکیه که مرز بازرگان نام دارد نیز یکی دیگر از گمرکات نام آشنا و پرتردد محسوب می شود که پایانه سرو و پایانه رازی نیز در کنار این گمرک قرار گرفته اند.
  • آستارا گمرک فعال در شمال ایران است و به عنوان یکی از اصلی ترین مسیر ها به حساب می آید.
  • مسیر های هوایی موجود در ایران برای حمل و نقل و ترخیص کالا فرودگاه امام خمینی(ره) و فرودگاه پیام کرج می باشد.

با توجه به وجود دریا ها در جنوب و شمال ایران بنادر مختلفی نیز به عنوان گمرک شناخته شده اند.

  • بندر ماهشهر در خوزستان که راه ارتباطی با کشور های عربی است.
  • بندر امام خمینی(ره) که علاوه بر واردات، صادرات نیز از طریق این بندر انجام می شود.
  • بندر چابهار که از نظر ارتباطی با کشور های مختلف دسترسی دارد و جهت صادرات مناسب است.
  • بندر انزلی که در شمال کشور واقع شده و که در گذشته واردات خودرو از کشور هایی نظیر کره و آمریکا از طریق این بندر صورت می گرفت.

چارت ترخیص کالا صادراتی در گمرک

مراحل متعدد و گوناگونی که باید برای ترخیص کالا تحت نظر قوانین، انجام شود در چارت ترخیص کالا های صادراتی در گمرک به طور کامل گنجانده شده است.

همانطور که مستحضر هستید آزاد شدن کالا ها از گمرک مستلزم به انجام یک سری مراحل قانونی است که باید توسط صاحب اصلی کالا ها و یا شخصی که از نظر قانونی نماینده ی او محسوب می شود انجام شود. در ابتدا باید اطلاعات دقیق و کامل در رابطه با کالای مورد نظر که جهت ترخیص شدن در گمرک وجود دارد توسط این فرد به گمرک ارائه شود که به آن اظهار نامه گفته می شود و انجام آن به دو روش فیزیکی و الکترونیکی امکان پذیر است.

در این اظهارنامه باید شامل سود حاصل از واردات این کالا و سایر هزینه هایی که در بردارد به طور کامل مطرح شود که اگر موارد گفته شده در آن صحیح نباشد ممکن است برای صاحب کالا منجر به هزینه و جریمه گردد.

حمل و ترخیص کالا

با توجه به مطالبی که در بخش های قبلی به آن اشاره شد، کالاهایی برای حمل و ترخیص به گمرک منتقل می شوند مستلزم به طی کردن یک سری مراحل اداری و پرداخت هزینه های گمرکی هستند و این مراحل در هر کشور تابع قوانین خاصی می باشند که از یکدیگر متفاوت است.

به طور کلی برای اینکه کالاها به سهولت و با سرعت بالا تری از گمرک ترخیص شوند باید چند نکته به طور دقیق رعایت شود:

  • ابتدا باید تمامی محصولات و کالا ها به طور منظم در کانتینری که برای حمل آن ها در نظر گرفته شده است، قرار بگیرند که امری بسیار حائز اهمیت می باشد و در بنادر این وظیفه بر عهده ی شرکت کشتیرانی می باشد و این شرکت در قبال هرگونه خسارت وارده نسبت به کالای مورد نظر مسئول خواهد بود.
  • مورد بعدی که باید دقیق و کامل رعایت شود ارائه اطلاعات لازم و جزئی در رابطه با کالا است، که این اطلاعات شامل ارزش محصولات نیز می شود و در صورت مغایرت ممکن است منجر به ایجاد مشکلاتی در ترخیص کالا گردد.

ترخیص و حمل کالا از کلیه گمرکات کشور

در رابطه با تعدادی از گمرک های مهم و پر تردد کشور در بخش های قبلی صحبت کردیم، ترخیص و حمل کالا از کلیه گمرکات کشور از قوانین مخصوص به خود پیروی می کنند که برای انجام این امور می توان از یک سری شرکت ها که در این زمینه فعالیت می کنند کمک گرفت.

به طور کلی همه کالاهایی که ارزش آن ها از 50 دلار بیشتر باشد نیازمند به ترخیص از گمرک هستند و همچنین یک سری از محصولات به عنوان محصولات ممنوعه شناخته می شوند و امکان ترخیص آن ها از گمرک وجود ندارد.

برخی از محصولات ممنوعه که از گمرک ترخیص نمی شوند عبارتند از:

  • ابزارآلات مربوط به قمار
  • هرگونه مشروبات و نوشیدنی های الکلی
  • انواع و اقسام اسلحه ها از قبیل اسلحه سرد و گرم
  • تمامی مواد و وسایل محترقه که قابلیت انفجار دارند
  • کالاهای ضد فرهنگ و شئونات کشور جمهوری اسلامی و دینی از قبیل هرگونه فیلم و عکس

در رابطه با ترخیص انواع کالاهای پزشکی و بهداشتی از گمرک، دریافت مجوز از سوی سازمان مربوطه الزامی است.

این مطلب چه اندازه برایتان مفید بوده است؟

میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد رأی: 0

منتظر اولین رای شما هستیم 👋

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *